Företaget

Ljungby Maskin AB har producerat hjullastare i över 35 år. År 2018 firade vi 35-årsjubileum och har under dessa 35 år levererat närmare 4.000 hjullastare till våra trevliga kunder runt om i världen. Vi har under dessa år byggt upp ett renommé som en trovärdig leverantör av hjullastare av högsta kvalitet för kunder som värderar hög produktivitet, rejäl grundkonstruktion, hög komfort och stor flexibilitet i hanteringen.

Ljungby maskins fabrik i utkanten av Ljungby, i nära anslutning till E4:an.

Filosofi 


Affärsidé 

En Ljungby är dimensionerad för kunder som kräver lite mer. Det är en maskin för tuffa jobb och lång livstid. 
 
Vår affärsidé är att producera kundanpassade maskiner av bästa kvalité för optimal produktivitet samt högsta säkerhet och komfort för förare. 
 

Produktutveckling


Ljungby Maskin är ett relativt litet företag med stor flexibilitet och korta beslutsvägar. Det betyder bland annat att nya konstruktionslösningar snabbt kan gå i produktion. 
 
Våra maskiner är ständigt under utveckling - ofta i tätt samarbete med kunderna. På det sättet har många praktiska lösningar inkorporerats i dagens standardmaskin. 
 
De flesta kunder har ett antal specifika önskemål för sina speciella behov, vilket ställer stora krav på och utvecklar våra teknikers kompetens inom områden som konstruktion, mekanik, hydraulik och elektronik. 
 
Kunder som hanterar aktiva produkter, såsom salt, konstgödsel, pellets eller liknande, har behov av en maskin som är specialanpassad för dessa föremål. Genom många års samarbete med sina kunder har Ljungby Maskin uppbyggt en erfarenhet med praktiska lösningar som ökar driftsäkerheten och förlänger maskinens liv.

Nischföretag 


Liten tillverkare bland jättarna 

Med en produktion på under 200 maskiner om året är Ljungby Maskin ett nischföretag, som måste vara bättre än sina konkurrenter. 
 
Våra maskiner kännetecknas aven vridstark grundkonstruktion, kraftiga motorer, växellådor och axlar, låg bränsleförbrukning, högt hydraulflöde, låg ljudnivå, liten svängradie, bra sikt, stor skopvinkel, vilken möjliggör egenhjälp vid fastkörning, samt en rad tekniskt överlägsna lösningar. 

Marknad 

Sverige är Ljungby Maskins största marknad, men en allt växande del går på export. Vi har egna dotterbolag i Danmark och Nederländerna, samt återförsäljare i flera andra europeiska länder. Exportmarknaderna är ständigt under utveckling. 

Underleverantörer 

Större delen av en Ljungby hjullastare är producerad på vår fabrik i Ljungby. De komponenter vi inte producerar själva köper vi från välkända underleverantörer. Motorer levereras av Mercedes Benz, Agco (Sisu) och Scania. Växellådo roch axlar köper vi från ZF. Hydraulpumpen levereras av Parker och Sauer-Danfoss.